W jedzeniu przekąsek nie ma nic złego pod warunkiem, że wybieramy takie, które są zdrowe i które faktycznie nie mają aż tak wiele kalorii. Niestety, najczęściej z braku czasu sięgamy po przekąski, które są niezdrowe, stanowią puste kalorie i nie dają naszemu organizmowi żadnego pożytku- po słone czipsy czy krakersy lub też słodycze. Tymczasem, sprawdzając przepisy na zdrowe przekąski możemy być wprost zaskoczeni, jak mogą być różnorodne i ciekawe zarazem. Co zatem jeść, kiedy już naprawdę nie możemy wytrzymać do kolejnego, zaplanowanego posiłku w ciągu dnia?
Przekąska z włoską nutą- ciekawe przepisy na zdrowe przekąski
W sezonie możemy korzystać z najsmaczniejszych pomidorków, jakie są tylko dostępne u rolników. Warto wykorzystać ten fakt komponując zdrową przekąskę, która będzie się składać właśnie z pomidorków, pokrojonego sera mozzarella, pokrojonego sera feta, niewielkich grzanek, ziaren słonecznika oraz oliwy z oliwek, którą można całość skropić. Jest to prosta, a jednocześnie sycąca przekąska, która jednocześnie jest bardzo aromatyczna. Dodatkowo można też dodać listki bazylii, która doskonale podbija smak pomidorów.
Chrupiąca papryka z różnego rodzaju sosami
Kolorowe rodzaje papryki to warzywa, które zaczynają częściej u nas gościć od połowy lata. Wówczas warto pomyśleć o tym, aby to właśnie papryka stanowiła dla nas przekąskę w ciągu dnia. Nie musimy jej ani gotować ani piec w piekarniku- wystarczy surową pokroić w dość cienkie paseczki. Do papryki przygotowujemy sos. Pierwszą możliwość stanowi sos czosnkowy, który możemy przygotować na bazie jogurtu naturalnego. Drugą możliwością jest tzw. sos tysiąca wysp, który wykonujemy na bazie keczupu i który możemy przygotować także w wersji ostrzejszej z aromatycznymi przyprawami. Trzecią opcją jest sos guacamole, który przygotowuje się z awokado. Tego rodzaju zdrowe przekąski można też podać w formie zimnego bufetu podczas imprezy czy przy okazji popołudniowego spotkania ze znajomymi.
Krążki z pieczonych warzyw
Przekąskę tą możemy wykonać zarówno ze świeżej cukinii, bakłażanu jak i batata przygotowując zdrowe przekąski. Kroimy te warzywa w krążki i układamy na blaszce piekarnika. Młodą cukinię i bakłażana możemy pokroić w całości- w przypadku większych warzyw trzeba się pozbyć gniazd nasiennych z ich wnętrza. Na górę dodajemy ulubione przyprawy, a całość skrapiamy oliwą z oliwek. Całość wkładamy do rozgrzanego mocno piekarnika i pieczemy do momentu aż warzywa będą miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Do pieczonych warzyw można wykorzystać różnego rodzaju dipy, ale będą też doskonale smakować posypane gruboziarnistą solą.
Istnieje bardzo wiele sposobów na to, aby jadać często, nie czuć się głodnym, ale jednocześnie- aby nie przekraczać założonej ilości kalorii, jakie możemy zjeść w ciągu dnia. Jeśli jednak wydaje się nam to trudne lub też widzimy, że po wielu próbach nie przyniosło nam zadowalających rezultatów- warto udać się do dietetyka. Wizytę można umówić za pośrednictwem strony- projektzdrowie.info. W takim przypadku to dietetyk skomponuje nasz jadłospis kierując się naszymi upodobaniami kulinarnymi oraz uwzględniając nasz cel żywieniowy, który chcielibyśmy osiągnąć w przyszłości.